Om laminatgolv - rätt och fel

Är FAUS laminatgolv riktiga golv?

 • Absolut! Att påstå annat är helt felaktigt. De är dessutom mer hållbara och kräver mycket mindre underhåll än trägolv och inte lika hårda som klinker- och stengolv. Med golvvärme och ljuddämpande underlag blir komforten oerhört hög. Därutöver har våra golv verkligt naturtrogna mönster i en variation som trägolven inte kan erbjuda, samt stenmönster som är så naturtrogna att du nästan omöjligen kan se eller känna skillnaden.

Är alla laminatgolv lika bra?

 • Nej. Det finns både bättre och sämre kvaliteter, golv som är mer slitstarka än andra, som tål fukt bättre än andra, som har verkligt naturtrogna mönster och de som inte har det osv. Våra golv håller mycket hög kvalitet, tål fukt bättre än de flesta andra golv, och är verkligt naturtrogna.

 Är direktlaminat sämre än högtryckslaminat?

 • På marknaden finns både bättre och sämre direktlaminatgolv. Våra golv tillhör marknadens mest slitstarka direktlaminatgolv. Vi har marknadens mest generösa garantier - upp till livstid. Behöver vi säga mer?

Finns laminatgolv bara med trämönster?

 • Nej. Våra FAUS-golv finns i många otroligt naturtrogna sten- och klinkermönster. Det är mycket svårt att tillverka naturtrogna laminatgolv med stenmönster. FAUS, som världsledare i att utveckla teknologier för laminatgolvstillverkning, har lyckats och har de mest naturtrogna golven. Det finns inget liknande.

Finns det några nackdelar med laminatgolv?

 • En känd programledare sa att "det är ju inte trä"... Fördelarna med trägolv är att de kan upplevas som varma att gå på och kan anses, i sitt begränsade utbud, vara vackra. Alla andra egenskaper hos ett trägolv är negativa: Det är mjukt och känsligt för tryck, slag, vatten, fläckar, brännmärken och kräver omfattande underhåll och skötsel. Laminatgolvet saknar samtliga dessa negativa egenskaper.
 • Ett stengolv är hållbart och vackert i rätt miljö. Alla andra egenskaper hos ett stengolv är negativa: Golvet är kallt, hårt och missfärgas lätt. Hårdheten kan ge smärta i vrister, knän, höft och rygg samt att det mesta som tappas på golvet riskerar att gå sönder. Att lägga golvet är svårt, smutsigt, tidskrävande och kostsamt likväl som att ta bort det. Lagt i ett trähus finns risker för att det spricker i fogarna och dessutom kan det kännas svårstädat. Laminatgolvet saknar samtliga dessa negativa egenskaper.
 • Laminatgolvet, rätt inlagt, har inga direkta nackdelar och passar alla livsstilar. Men den som vill ägna sig åt golvslipning, lackning eller inoljning, eller som älskar allt som är stenhårt kanske ska välja något annat... ;-)

Har laminatgolv bara trista, enformiga mönster?

 • FAUS laminatgolv är de mest innovativa i branschen med mönster som ingen annan har. Med FAUS patenterade teknologier skapas golv som inte upprepar sig såsom är vanligt bland andra laminatgolv och som gör att Du kan vara stolt och glad över Dina golv under många, många år.

Är laminatgolv känsliga? 

 • Nej. Om det är någon egenskap som utmärker våra laminatgolv så är det just att de klarar av det mesta. De står emot ett mycket aktivt liv med bl.a. blöta barn och aktiva husdjur och låter dem leva utan att begränsas av ett känsligt golv. Inga ytor är "off limits" eller för känsliga för dem, samtidigt som Du kan ha exklusiva och snygga golv var som helst i huset.        

Kan man lägga laminatgolv i kök och hall?

 • Med många konkurrenters golv ska man nog vara försiktig med var de läggs. Våra golv kan Du lägga både i köket och hallen utan problem. De är konstruerade för att klara det relativt hårda slitage som sådana ytor innebär och de står emot den väta som de kan utsättas för. Det är dock viktigt att Du torkar upp vattnet i rimlig tid och inte låter det ligga för länge.

Är laminatgolv verkligen fina nog att läggas i finrummet?

 • Våra laminagolv tål att visa upp sig i vilket finrum som helst. Med de fantastiska designerna och äkthetskänsla väcker de uppseende i alla miljöer. Bli inte förvånad om samtalsämnet för kvällen med Dina gäster kommer att handla om Ditt nya, unika och otroligt snygga golv.

Känns laminatgolv stenhårda att gå på?

 • Våra laminatgolv är till ca. 85% gjorda av trä. På träkärnan ligger en yta av melaminharts-behandlat papper samt ett mycket starkt ovanlager som innehåller korund, ett ämne nästan lika hårt som diamant.. Ytan blir då otroligt tålig och kan då kännas hårdare än trä. Men när Du lägger Ditt exklusiva golv rekommenderar vi att Du samtidigt lägger ett ljuddämpande underlag av högre kvalitet (ej att jämföra med konkurrerande golvs inbyggda underlag som inte alls håller den kvalitet som vi åsyftar). Detta ger då ett tyst golv som också känns mjukare att gå på utan att för den skull kännas "svampigt".

Är laminatgolv "klappriga" dvs. låter de mycket när man går på dem?

 • När man går på ett laminatgolv utan ljuddämpande underlag kan man uppleva det akustiska ljudet från golvet. Ibland kan det upplevas som störande. Vi rekommenderar att Du lägger ett ljuddämpande underlag av högre kvailtet under golvet (dvs. det räcker inte med det inbyggda underlag som många konkurrerande golv är utrustade med). Det tar bort det mesta av det störade ljudet och sänker frekvensen på det ljud du hör. Du kommer att uppleva golvet som mycket tystare. Så svaret på frågan är: Nej, med rätt underlag är de behagligt tysta att gå på.

Reser sig alltid fogar och skarvar i ett laminatgolv, dvs. ”peakar” de? 

 • Just denna, mycket trista egenskap hos laminatgolv av sämre kvalitet har under lång tid präglat människors uppfattning om laminatgolv. Idag, med t.ex. FAUS teknologi Joint Guard uppstår inte denna oönskade, fula effekt/defekt. Med golv av sämre kvalitet kan Du nästan räkna med att golvet "peakar" och ser ojämnt ut t.o.m. direkt efter läggning. Detta slipper Du med t.ex. våra FAUS-golv.     

Tål laminatgolv vatten eller fukt?

 • Många av våra konkurrerande golv tål inte vatten eller fukt. De ska överhuvudtaget inte exponeras för sådant. De kommer att förstöras. Våra golv från FAUS har fuktresistent kärna och förseglade fogar samt att FAUS laminatgolv har Joint Guard. Allt detta gör våra golv mycket mer tåliga för fukt och vatten än konkurrerande golv.

Ser laminatgolv "äkta" ut? 

 • Det finns en uppsjö av mönster på marknaden idag och många av dem är fotografiskt mycket nära sina förebilder. Dock, när man tittar lite närmare på dem så noterar man att de är just fotografier. Man ser ganska snabbt att de kan se lite "plastiga" och "platta" ut. FAUS laminatgolv består inte bara av ett fotografi, utan har ockå präglingar i både kärna och ytskikt vilket gör att de i många fall är nästan helt omöjliga att skilja från "den äkta varan". Detta gäller både sten- och trämönster. Det finns inte mer naturtrogna golv på marknaden idag än FAUS laminatgolv!    

Måste laminatgolv limmas ihop?

 • Nej, idag används olika klicksystem där golvet helt enkelt klickas ihop utan lim. Våra FAUS-golv använder FAUSLOC vilket konstruerats av svenska Välinge, ett av de absolut starkaste fastsättningssystemen på marknaden. Du behöver inte slå ihop plankorna utan lägger de bara enkelt på plats. Klart!

Är laminatgolv miljöbovar?

 • Nej. Våra laminatgolv tillverkas till ca. 85% av förnybara råvaror, som trä. Våra leverantörer använder endast trä från licensierade producenter och tar inget trä från känsliga miljöer.

Är laminatgolv svåra att hålla rena?  

 • Absolut inte! Våra laminatgolv är mycket lätta att torka av. Spill av smuts, lera, mat, oljor, frukt, vin och annat torkas lätt bort och lämnar inga fläckar. En microfibermopp av god kvalitet är det bästa redskapet.

Är laminatgolv kalla? 

 • Våra laminatgolv är till 85% gjorda av trä och trä kan ge en varm känsla. Det har ett ytskikt av melaminharts-behandlat papper samt ett otroligt tåligt ovanlager. Dessa lager kan kännas kallare än trä men golvet kommer att hålla samma temperatur som du har inomhus, vilket innebär att det inte kommer att vara kallt. Med golvvärme kommer golvet att kännas ännu varmare. Det är alltså ingen skillnad därvidlag jämfört med andra golv.

Håller laminatgolv alltid låg kvalitet?

 • När man väljer laminatgolv ska man vara klar över att det finns otroligt varierande kvaliteter på marknaden. Det finns gott om golv med mycket låg kvalitet. Dessa golv kommer att se fula ut ganska snart och i somliga fall direkt efter läggning. Våra golv håller hög kvalitet. När Du köper ett FAUS- golv kan Du vara förvissad om att Du köpt ett kvalitetsgolv som Du kommer att vara nöjd med och stolt över under många, många år.

Är laminatgolv är svåra att lägga?

 • Ett laminatgolv av sämre kvalitet kan var svårt eller närmast hopplöst att lägga med ett gott resultat. Resultatet kan bli fogar som inte är täta och det kan i somliga fall inte gå att lägga ihop golvplankorna. Våra golv är noll-problem golv. Du kommer inte att ha problem med att få ett snyggt resultat. Det är dock viktigt att noga följa tillverkarens läggningsinstruktioner. Ibland kan det vara skönt att lämna läggningsarbetet till professionella golvläggare som ju ska besitta yrkeskunskaper för ett perfekt resultat.

Kräver laminatgolv mycket underhåll?

 • Nej, våra laminatgolv kräver ett minimum av underhåll. Du bara torkar av spill, smuts och vätskor och moppar och/eller dammsuger dem regelbundet. Det är allt. Ingen slipning, lackning eller oljning. Du kan ägna Din tid till trevligare göromål.

Är laminatgolv bra för allergiker?

 • Ja! Laminatgolv innehåller inga allergener. Om Du dammsuger och/eller moppar golvet regelbundet så kommer golvet inte att vara ett problem för allergiker.

Är laminatgolv är känsliga för fläckar?

 • Nej, våra laminatgolv är mycket motståndskraftiga mot fläckar. Detta garanterar tillverkarna. Om du spiller något är det bara att torka upp spillet. Det lämnar inga spår.

Vad är AC-klass och vad säger det mig?

 • AC-klass betyder Abrasion Class (nötningsklass) och visar på slitstyrkan hos ett laminatgolv. Normalt klassificeras golv i AC1-AC5. Ett golv i slitageklass AC5 är oerhört slitstarkt. Måttet är framtaget av EPLF som är en europeisk organisation i branschen. De har standardiserat vissa mätpunkter för att du som konsument lättare ska kunna jämföra olika laminatgolv.

Vad betyder siffrorna 21-23, 31-33 osv?

 • Leverantörerna anger ofta siffror som dessa för att visa på det användningsområde som golvet lämpar sig för. Klass 21-23 hänvisar till hemmiljöer där klass 21 står för låg trafik, 22 står för medium trafik och 23 står för hög trafik. Klass 31-33 hänvisar till kommersiella miljöer där klass 31 står för låg trafik, 32 står för medium trafik och 33 står för hög trafik. Denna klassificering är viktig såtillvida att de möter tillverkarnas garantier. Ett golv som har klassificering 21 bör t.ex. inte läggas i ett kök (som ju är husets mest slitageutsatta rum) och garantierna kan riskera att uppgöra att gälla.

Kan man ha golvvärme under FAUS laminatgolv?

 • Det går utmärkt att lägga FAUS golv ovanpå golvvärme. Det är dock jätteviktigt att följa installationsanvisningarna noggrant samt att följa de branschregler som finns. Ångspärr är obligatoriskt tillsammans med golvvärme. Fråga din återförsäljare till råds. 

Kan man lägga era golv på undergolv av betong?

 • Det går utmärkt att lägga våra golv på undergolv av betong. Det är dock viktigt att följa installationsanvisningarna noggrant samt att följa de branschregler som finns. Fuktspärr är obligatoriskt vid installation på undergolv av betong. Fråga din återförsäljare till råds.

Ska man lägga golvet först eller sist?

 • En flytande installation av ett trägolv/laminatgolv ska alltid göras efter att övriga arbeten är avslutade, såsom t.ex. tapetsering, målning, fönsterbyten, kakelsättning, installation av köksinredning osv. Skälen till detta är bl.a. att inte skada golvet eller i onödan smutsa ner golvet men också för att säkerställa rätt RF (relativ fuktighet) på byggplatsen. Montering av dörrfoder och socklar görs dock allra sist, vilket underlättar läggningen. Genom att lägga golvet sist underlättas också byten av skadade plankor. Golvet ska inte läggas under köksinredning då risker finns att golvet låses och inte kan "flyta", med spruckna fogar som följd.

Varför innehåller inte våra golv silver som bakteriedödande medel?

 • Det har visat sig att silver är mycket giftigt för vattenlevande organismer och redan mycket låga halter har visat sig störa tillväxt och fortplantning. Även människor kan få problem med argyri (permanent missfärgning av hud och ögonens bindhinnor) vid kronisk exponering av höga halter. I återvinningscykeln kan silvret släppas ut till miljön och i förlängningen hamna i vattendrag, vilket redan det är ett fullgott skäl till att avstå från silver som bakteriedödande medel (källa: Naturskyddsföreningen).